Onderwerp:    Ontwikkeling van de Katholieke kerk in de
omgeving van Uithuizen
Leiding: Bouwe Luurtsema
Datum: 29 september 2022
Aanvang: 19.30 uur
Plaats: De Kandelaar (grote zaal)
Opgave: voor 20 september bij Afie Nilolay (tel. 433826)
of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Over de Rooms-Katholieke kerk van Uithuizen is heel wat over te vertellen. Belangrijke bron om hieruit te putten is het boek: “ Geschiedenis van Uithuizen” van Alje Bolt. Hierin staat veel geschreven over dit onderwerp.
Het begint bij de kerstening, de komst van het Christendom naar ons gebied in Noord Groningen. Vervolgens komen de Middeleeuwen met de Jacobikerk aan bod, gevolgd door de reductie in 1594, waarbij de Katholieke eredienst niet meer werd toegestaan. Hierna volgt de periode van de schuilkerken.
In 1606 of 1607 werd de rooms-katholieke statie van Uithuizen gesticht. In 1861 werd de huidige kerk aan de Hoofdstraat-west gewijd aan Jacobus de Meerdere.
Vervolgens komt dan de historie tot aan het opgaan van de parochie van Uithuizen in de Liudger-parochie welke het gebied bestrijkt van Noord Groningen.

De lezing is een initiatief van de werkgroep Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente van Uithuizen en ook de leden van de R.K Parochie zijn hierbij van harte welkom, het gaat immers over hun parochie!

rk kerk

 

Agenda

Dagelijks Woord

  • woensdag 05 oktober 2022 - Romeinen 7:6
    We waren aan de wet geketend, maar nu zijn we bevrijd; we zijn dood voor de wet, zodat we niet meer de oude orde van de wet dienen, maar de nieuwe orde van de Geest. -- Romeinen 7:6