Kloosterweekend 2019 onze Lieve Vrouwe Abdij Oosterhout bij de zusters Benedictinessen

Klik hier voor de foto's (met dank aan Bouwe Luurtsema)

Van vrijdag 24 mei tot en met 26 mei is een delegatie van onze kerk in het klooster Onze Lieve Vrouwe Abdij te Oosterhout geweest. Onze groep, onder leiding van Lucas Tiesinga bestond uit 7 personen. We werden door een gastvrouw ’s middags ontvangen. Ze heeft ons uitgelegd hoe het een en ander in dit klooster geregeld is. Onder andere het gebruik van de zangbundels, psalmboek en hoe het lees – en liedrooster gebruikt kan worden in de getijden gebeden. Er zijn een zestal vieringen op een dag, de eerste is de Vigilie nachtwake om 6.00 uur, waarin wordt gevierd dat de dag ontwaakt. Dan om 7.30 uur gevolgd door de Lauden met het ochtend gebed. Daarna wordt het ontbijt genuttigd. Elke dag is er om 9.30 uur de Eucharistieviering, waar we ook allen mochten deelnemen. Om 12.15 uur wordt het diner opgediend. Om 14.00 gevolgd door de middagdienst. Om 17.00 uur is de vesper voor het avondgebed, om 18.00 uur konden we het souper (broodmaaltijd) gebruiken. Om 20.15 uur volgt de completen, een viering waarin de zusters de dag terug gegeven wordt aan God. Tussen door konden we in een gedeelte van de grote tuin wandelen.

42 kloostertuin

Een gedeelte van deze grote tuin is afgesloten voor de zusters om er privé te verblijven en te mediteren. Ook de begraafplaats is daar. In het gedeelte waar mochten komen was een kudde mooie schapen, een paar paardjes en een grote boomgaard. Ook was er nog een grote moestuin.
De liturgie van de vieringen was bijzonder goed verzorgd, er werd onder andere Gregoriaans gezongen met een ongekende zuiverheid. Iedereen die van zingen houdt kan hier proeven van de schoonheid en de spirituele rijkdom van deze liturgische muziek. Hemelse muziek is hierbij de juiste benaming. De kapel is behoorlijk van afmetingen en is sober uitgevoerd. Aan de mis van zondagochtend en de eucharistieviering werd heel veel zorg besteed, waarbij je ook echt het gevoel van een groot feest kreeg. Deze mis werd ook voor het grootste deel in het Latijn gezongen, maar was door de Nederlandse vertaling in een begeleidend boekje, ook voor ons goed te volgen. Op het laatst werd het prachtige grote orgel door de abdis op een heel fijnzinnige manier bespeeld ter begeleiding van het laatste gezang.
Gastenzuster Hildegard is twee dagen ons aanspreekpunt geweest. Ze was ’s ochtends bij de koffie en we konden haar van alles vragen over het kloosterleven. Ze gaf hierin duidelijk en zeer gefundeerd uitleg, over wat haar bezig houdt en hoe ze het beleeft. Ze maakt duidelijk onderscheid tussen liturgie, catechese en exegese (tekstuitleg) en gaf duidelijk aan dat het zingen door de zusters in de vieringen, waarbij ze de leiding had, wel tot in de puntjes verzorgd moet zijn om waardig te klinken. Overal werd de tijd genomen om alles in de liturgie goed tot zijn recht te laten komen.
Zuster Hildegard was vijf jaar bezig geweest met de Nederlandse vertaling van een boek - men zegt, een meesterwerk Communion and otherness van De Grieks-orthodoxe metropoliet (aardsbisschop) prof. Ioannis D. Zizioulas - in het Nederlands getiteld Gemeenschap en andersheid. Het boek is op 17 mei j.l. in het Catharijne convent te Utrecht gepresenteerd.
Zaterdagmiddag hebben we tussen de vieringen de omgeving buiten de abdij verkend, er grenzen namelijk nog twee kloostercomplexen aan de OLV Abdij, nl de St Paulus abdij ( waarin de gemeenschap Chemin Neuf is gevestigd en het klooster St Catharinadal van de Norbertinessen. Dit gebied wordt daarom ook wel de Heilige driehoek genoemd.
We hebben voor de zusters een mand met Groninger lekkernijen meegenomen, hetgeen zeer op prijs is gesteld. We hebben met ons allen een heel goed weekend ervaren in Oosterhout.
Het was voor ons allen een heel bijzondere ervaring om dit weekend in Oosterhout te zijn in de OLV Abdij bij de zusters Benedictinessen. We hebben het er heel goed gehad.

36 even wachten op een drankje tijdens wandeling


Voor het volgend jaar is al weer een kloosterweekend in voorbereiding.
Eén van de kloostergangers, Bouwe Luurtsema


Meer informatie is de vinden op:
Website OLV Abdij: www.olvabdijoosterhout.nl
Website Paulus Abdij (Chemin Neuf) www.chemin-neuf.nl/nl
Website St Catharinadal https://sintcatharinadal.nl

Agenda

Taizé - Dagtekst

  • za. 6 juni
    Johannes schreef: De duisternis wijkt en het ware licht schijnt al. Wie de ander liefheeft, blijft in het licht. (1 Joh 2:7-10)