Onderwerp:    Lezing: Puzzels in de gewelven
Leiding: Drs. Saskia van Lier
Datum: dinsdag 12 februari 2019
Aanvang: 19:30 uur
Locatie: De Kandelaar
Opgave: vóór 31 januari bij Els Luurtsema, tel. 433306 
of via vDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kosten: Bij uitgang mandje voor vrijwillige bijdrage

Drs. Saskia van Lier studeerde Klassieke Talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijks Universiteit te Groningen.
In de oude Groninger kerken zijn de meeste schilderingen bewaard van heel Nederland. Allerlei Bijbelse scenes, heiligen en vreemde symbolische wezens sieren de gewelven. Voor de moderne bezoeker zijn deze beelden vaak niet meer te begrijpen.
Wij kennen de middeleeuwse symboliek niet meer, de heiligen zijn we vergeten. Dat is erg jammer, want er gaat een middeleeuwse geloofswereld voor u open als u ze wel zou kunnen begrijpen. Met wat gepuzzel komt u vaak een heel eind.
Wat misschien het meest bijzondere aan de Groningse schilderingen is, is dat het meestal geen losse afbeeldingen zijn, maar hele beeldverhalen door de kerk heen. En zo ontvouwt zich dan, in een ommegang, een moralistisch verhaal. Met het gepuzzel zult u deze avond op weg geholpen worden. Saskia van Lier vertelt u aan de hand van een presentatie vol met afbeeldingen hoe u deze kunt 'lezen'.

foto106

 

Agenda

Taizé - Dagtekst

  • vr. 23 augustus
    Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. Leef, voorzover het in uw macht ligt, met alle mensen in vrede. (Rom 12:14-18,21)