Onderwerp:    Lezing: Boete en Verzoening t.a.v. de Joodse Gemeenschap
Leiding: Aafke Stoppels
Datum: dinsdag 29 januari 2019
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De Kandelaar
Opgave: vóór 22 januari bij Afie Nicolay, tel. 433826 
of via vDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderhoud Joodse begraafplaatsen in Nederland

Joodse begraafplaats GroninAls je aan mensen vertelt, dat je in de zomer een week van je vakantie opgeeft, om te helpen met het onderhouden van Joodse begraafplaatsen, kun je verbaasde gezichten verwachten. Wie gaat er nu op een begraafplaats werken en dan ook nog een Joodse begraafplaats.
De werkgroep Onderhoud Joodse Begraafplaatsen van de Stichting Boete en Verzoening organiseert elke zomer ergens in Nederland een werkweek waar ongeveer 100- tot 150 mensen aan mee doen. Zij allen kunnen zich vinden in de diepe motivatie waarom dit werk wordt gedaan.
Met vele christenen voelen wij een diepe pijn en schaamte over de eeuwenlange haat en verwijten vanuit de christelijke kerk richting het Joodse volk. Doop door dwang, valse beschuldigingen, discriminatie, vernedering en verbanning van Joden uit steden en landen.
Wij voelen ons persoonlijk niet schuldig aan deze wandaden, maar wij voelen ons wél verantwoordelijk de pijn die hierover bij veel Joodse mensen nog leeft, te helpen verzachten.
Zonder enige pretentie willen wij een spijker slaan aan een brug, die christenen en Joden weer zou kunnen verbinden, De begraafplaatsen bij Joden staan in veel hoger eer dan bij christenen. Omdat de Joodse gemeenschap in Nederland na de tweede WO zo klein is geworden kunnen zij zelf geen zorg meer dragen voor hun begraafplaatsen.
Ons werk is daarom een bijdrage tot verzoening, een gebaar uit vriendschap en een daad uit dankbaarheid.
Over het werk en de uitwerking daarvan zou ik u graag op een avond willen informeren met behulp van veel foto’s en reacties vanuit Joodse zijde.

 

Agenda

Taizé - Dagtekst

  • wo. 19 juni
    Het Woord was in de wereld, de wereld is door hem ontstaan en toch kende de wereld hem niet. Wie hem wel ontvingen, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden. (Joh 1:1-18)