Onderwerp:    EXCURSIE NAAR DOMIES TOEN EN DE                                  PETRUSKERK IN PIETERBUREN
Leiding: dhr. Wigbold Wieringa
Datum: zaterdag 7 april 2018
Verzamelen: 13.30 uur bij De Kandelaar
Kosten: 12.50 euro p.p. (incl. entree, rondleiding, koffie, vervoer)
Opgave: voor 30 maart bij Margje Bouwman, tel. 433252
of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Domies Toen, in het dorpje Pieterburen, is de oude pastorietuin. Vele generaties predikanten waren pastoor of dominee én boer tegelijk: om in hun levensonderhoud te voorzien hielden ze vee en verbouwden ze groenten en kruiden in de pastorietuin. Zo’n oude boerderij-pastorie werd ook wel een ‘weem’ genoemd. De weem in Pieterburen is verdwenen, maar de oude landschapstuin is gelukkig behouden. Het oudste element stamt nog uit het jaar 1300!

De naastgelegen Petruskerk is in de vijftiende eeuw gebouwd. De opdrachtgevers waren de bewoners van de borg Dijksterhuis, die vroeger net buiten het dorp heeft gestaan. Het tuinhuis werd door de plaatselijke bevolking spottend ‘domies gluurhoes’ genoemd: de dominee trok zich hierin terug om te werken aan zijn preken, maar had vanwege de grote ramen aan de straatzijde een uitstekend uitzicht op de straat...

domies toen 07 04 2018

Dhr. Wigbold Wieringa zal in ongeveer een uur een rondleiding geven in de pastorietuin ‘Domies Toen’. Bijzonder in deze tijd van het jaar zijn de vele stinzenplanten! In 2005 heeft Domies Toen om deze reden de museumstatus verkregen. Na een rustmoment met kop koffie/thee met koek in de theeschenkerij, zetten we de rondleiding voort in de naastgelegen Petruskerk. Ook hier is ontzettend veel te horen en te bekijken, en is dus zeker ook een bezoekje waard. Rond 16.30u hopen we weer richting Uithuizen te gaan.

Geeft u en jij je tijdig op voor deze interessante excursie?!
En wie heeft een auto ter beschikking en wil taxiën?
De kosten zijn incl. entree, rondleidingen, koffie/thee/koek en een kleine vergoeding voor de chauffeurs.

 

Agenda

Taizé - Dagtekst

  • vr. 21 februari
    Volg de weg van Christus Jezus. Blijf in hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof en wees vervuld van dankbaarheid. (Kol 2:6-13)