Onderwerp:    Koffieochtend
Leiding: mw. Janny Prins-Pestoor
Datum: donderdag 2 augustus 2018
Aanvang: 10.00-12.00 uur
Locatie: De Kandelaar

Gedurende de zomermaanden worden er op elke eerste donderdag van de maand koffieochtenden georganiseerd. Zo kunnen we elkaar weer even ontmoeten en bijpraten, onder het genot van een kop koffie. Het is een informeel samenzijn, dus zo binnenwippen kan natuurlijk ook.
Van harte welkom

koffie

 

zionskerk02In de week van 3 september wordt gestart met het herstel van afbladderende muren in de Zionskerk. De werkzaamheden duren ongeveer 2 weken, zodat op zondag 16 september de kerk weer kan worden gebruikt. Op zondag 9 september is de dienst in de Jacobikerk.

Ten gevolge van de werkzaamheden wordt de kerk vast en zeker stoffig en daarom worden eigenaren van (zit en rug) kussens verzocht deze na de dienst van 2 september (of al eerder) mee naar huis te nemen.
Daarmee wordt voorkomen dat de kussens vuil worden en op een andere plaats in de kerk terechtkomen of zelfs helemaal zoekraken.

Het college van Kerkrentmeesters

hongerdoekIn Bijeen mei/ juni stond een oproep van Janny Prins om voor de vastentijd in 2019 een hongerdoek te maken. Er zijn al een paar reacties binnen gekomen en enigen hiervan hebben samen met Janny Prins een opzet gemaakt voor het hongerdoek.
Het is de bedoeling dat het een doek wordt die over de avondmaalstafel komt te hangen. De zijkanten, voor-en achterkant bestaan uit blokken die gemaakt zijn door u. We nodigen u dan ook uit om met ons mee te doen. Als kinderkring, diaconie, breiclub, borduursters, kaartjesmakers, schilders enz.enz.
U krijgt een lap stof van 45 cm bij 45 cm. En daar mag u mee aan de gang: schilderen, borduren, breien, haken, wat u er ook van maken wilt en wat u maar leuk vindt om te doen. Het thema van deze hongerdoek is: Een mens te zijn op aarde. lied 538. In dit lied worden veel beelden gebruikt zoals water/woestijn/ engel/dieren/ woorden enz.
Wilt u meedoen of meer informatie hierover hebben, dan kunt u mailen naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tel.432723 ( Janny de Groot.)

Vakantiekring2018a

Elke zondag kunnen kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar naar de oppasdienst in de Kandelaar. We kunnen nog wel wat hulp gebruiken en daarom zijn we op zoek naar enthousiaste ouders of jongeren die het leuk vinden om gedurende de eredienst op de kinderen te passen. Je zal dan gemiddeld één keer in de zes weken ingeroosterd zijn.

Ben je 15 jaar of ouder en lijkt het je leuk om op te passen of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Marijke van der Molen.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 06 83994964

Namens de oppasdienst,
Marijke van der Molen

oppas02

 

startzondag

 De zomervakantie komt er weer aan en de Startcommissie is al bij elkaar geweest om een gevarieerd programma te maken voor de startzondag.

Op 16 september hopen we met elkaar het nieuwe seizoen te beginnen, u komt toch ook ??
Dus noteer alvast in uw / jou agenda 16 september 2018 om 9:30 uur, in de Zionskerk.

We hopen elkaar dan te zien en er een mooie dienst / ontmoeting van te maken.
En we zorgen er voor dat u weer met een volle maag terug naar huis gaat.

Met vriendelijke groet,
De startzondag commissie

 

Op zondagmiddag 24 juni om 17.00 uur start de ‘Orgelzomer in Eemsmond’ met een dubbelconcert in de Jacobikerk in Uithuizen en in de Menkemaborg door Vincent en David van Laar.david van laar
De samenwerkende orgelcommissies Eemsmond hebben een serie laagdrempelige manifestaties georganiseerd rond de orgels in die kerken. Het thema voor de zes middagen is de orgels en orgelmuziek te laten horen, en de samenhang met de kerken, kloosters, borgen en Groninger cultuur te belichten.
Na het openingsconcert in Uithuizen volgen op de zaterdagmiddag 30 juni in Rottum (in de ‘kloosterkerk’, met uitleg over de reconstructie van het klooster en een korte wandeling rond het kloosterterrein) en in de Jacobikerk in Uithuizen.
De derde middag (7 juli) vindt plaats in Zandeweer en Uithuizermeeden (Rensumaborg en Mariakerk).
De vierde middag (14 juli) in Kantens (Anthoniuskerk, en de oude pastorie) en de middag eindigt in de donjon van de borg Ewsum te Middelstum.
De vijfde middag (21 juli) in de Jacobikerk in Uithuizen en in Warffum (kerk en een korte lezing en harmoniumconcert in het museum Het Hoogeland).
De serie eindigt op zaterdagmiddag 28 juli in Usquert met een orgelconcert in de kerk, een rondleiding in de Jugendstil-villa aan de Streeksterweg en een pianoconcert in één van de prachtige villa’s aan de Wadwerderweg. De toegangsprijzen voor elk van de zaterdagmiddag concerten bedraagt € 10 (passe-partout).
vincent van laarDe serie begint op zondagmiddag 24 juni in de Jacobikerk van Uithuizen met een concert door de organist Vincent van Laar en zijn zoon David van Laar (altus) met oude Engelse, Nederlandse en Duitse muziek. Vervolgens kan aangeschoven worden bij een buffet in het schathuis van de Menkemaborg en de dag wordt om 20.00 uur besloten met een concert van hen beiden in de grote Zaal van de Menkema, op het kabinetorgel. Daar voeren zij werken uit van o.a. Frescobaldi en Van Oevering.
Vincent van Laar heeft onder meer gestudeerd aan het conservatorium van Den Haag en won diverse prijzen. Van hem verschenen meerdere CD’s die internationaal de aandacht trokken.
Zijn zoon David studeerde ook orgel en daarnaast schoolde hij zijn alt-stem in de conservatoria van Groningen en Den Haag. Hij treedt veelvuldig op als altus en is daarnaast organist van de Jozef kathedraal in Groningen.
De toegangsprijs voor de beide concerten en buffet op 24 juni bedraagt € 39,-, alleen kerk € 10,- . aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zie daarvoor www.arpschnitgerorgeluithuizen.

joodse begraafplaatsZoals u enige tijd geleden via de beamer in de kerk hebt kunnen lezen, was er ook dit jaar weer de gelegenheid om op joodse begraafplaatsen te gaan ‘letteren’ of onkruid te wieden. Gelukkig waren er ook dit jaar weer enkele Uithuizenaren hier aanwezig...... alles georganiseerd door de Stichting “Boete en Verzoening”, in samenwerking met de werkgroep Kerk en Israël van onze classis. Aangezien de classis niet meer in de oude vorm bestaat is er echter tot op dit moment helaas nog geen duidelijkheid over de voortgang van de werkzaamheden van de werkgroep, maar toch.......!
Als altijd weer een bijzondere ervaring, het werk op de joodse begraafplaatsen..., alleen al als we op de maandagmorgen beginnen, dan wordt er, alvorens de werkzaamheden starten, een gebed uitgesproken, door één persoon van de joodse gemeenschap. Dit hoort altijd te gebeuren wanneer men dertig dagen niet op de begraafplaats geweest is. Het gebed is als volgt: “Geprezen, U, Eeuwige, onze God. Koning van de wereld, die U – die hier rusten – geschapen heeft volgens recht, die U gevoed en verzorgd heeft volgens recht, die U heeft laten sterven volgens recht, die het aantal van U allen kent en die U in de toekomst weer tot nieuw leven zal roepen volgens recht.....” . Wij antwoorden dan: “Geprezen U, Eeuwige die de doden weer tot leven brengt.”
Bij het verlaten van de begraafplaats opnieuw ook weer een gebed: “ U bent te allen tijde machtig, Heer. U brengt doden weer tot leven, geweldig om te helpen. U zorgt met liefde voor de levenden, brengt met grote barmhartigheid doden weer tot leven, steunt die vallen, geneest zieken, bevrijdt gevangenen en houdt de belofte van trouw aan hen die in het stof slapen. Wie is als U, Heer over de krachten, wie is U gelijk. Koning, die laat sterven en weer tot leven brengt en die hulp als een bloem laat opkomen.” Waarop wordt geantwoord: “ U bent trouw – aan Uw belofte – doden weer tot leven te brengen.”
Dit is altijd weer een bijzonder moment om zo samen met onze joodse broeders te bidden.
Op woensdagavond vervolgens werden we door de joodse gemeenschap van Groningen uitgenodigd voor een bezoek aan de synagoge. Hier sprak rabbijn Spiro over de spijswetten, maar allereerst werden we door de voorzitter van de synagoge begroet met de woorden: “We weten dat u niet voor een dankjewel komt, maar weet wel , dat wat je voor de doden doet (die geen dankjewel meer kunnen zeggen) dan is dat een bijzonder gebaar die in het Jodendom zeer hoog staat aangeschreven! Het was goed om zo samen te zijn en samen met onze joodse vrienden dit weer te kunnen beleven! Het unieke van Gods’ volk in deze wereld, door de eeuwen heen nog steeds zichtbaar, door alle diepten heen. Dat we iets van die ene jood “Jezus” mogen blijven weerspiegelen en Gods’ grote heilsplan voor deze wereld voor ogen mogen houden.
Bijzonder en ook dit jaar ben ik weer blij dat ik gegaan ben.
Jan en (Wia) Klunder.

Agenda

Zoeken

Taizé - Dagtekst

  • za. 21 juli
    In Christus heeft God in heel zijn volheid willen wonen en door hem en voor hem alles met zich willen verzoenen. (Kol 1:15-20)