Onderwerp:    Christelijke Meditatiebijeenkomsten in de Jacobikerk
Leiding: ds. Lucas Tiesinga en Els Luurtsema
Datum: Maandag 11 december 2017
Aanvang: 18.45 - 19.45 uur
Locatie: Jacobikerk
Voor wie: Gehele gemeente - jongeren en ouderen

In aansluiting op de meditatiebijeenkomsten van afgelopen jaren (in het voorjaar van 2011 mee begonnen) worden de bijeenkomsten in het seizoen 2017-2018 binnen het programma van vorming en toerusting voortgezet. Ds. Lucas Tiesinga en Els Luurtsema, die ervaring hebben met meditatie in groepen, zullen deze tweewekelijkse bijeenkomsten op de maandagavond begeleiden. De bijeenkomsten zijn van 18.45 tot 19.45 uur. Matjes, stoelen en meditatiekrukjes zijn aanwezig. Vanaf 18.45 uur draait er muziek. Van 19.00 tot 19.30 wordt er gemediteerd. Aansluitend wordt er eveneens naar muziek geluisterd.

Meditatie2

Onderwerp:    Kerst in de kunst
Leiding: dhr. Jan de Jong
Datum: Woensdag 13 december 2017
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De Kandelaar
Opgave: vóór 4 december bij Hermine Bos
of via v&Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kunstwerken die werden gemaakt in opdracht van de rooms-katholiek Kerk hoefden niet in de eerste plaats Kunst te zijn. Omdat tot ver in de 19de eeuw veel mensen niet konden lezen, dienden kunstwerken vooral om gelovigen te onderrichten door aan de hand van afbeeldingen duidelijk te maken wat er in de Bijbel staat. Maar kunstwerken moesten niet alleen de tekst van de Bijbel illustreren: zij moesten bovendien duidelijk maken wat de betekenis is van wat er in de Bijbel staat, en zo aansporen tot geloof.

Om uit te beelden wat er in de Bijbel staat en tegelijkertijd de betekenis daarvan tot uitdrukking te brengen, voegden kunstenaars vaak symbolen toe, zoals bijv. een lam in verwijzing naar de dood (het offer) van Christus, of verwijzingen naar andere Bijbelboeken, zoals de os en de ezel in de stal van Christus’ geboorte. Deze dieren worden niet genoemd in het Nieuwe Testament, maar zijn als het ware ‘overgeheveld’ uit het Oude Testament (Jesaja 1:3). Een combinatie van motieven uit het Nieuwe en het Oude Testament was een gangbare methode om duidelijk te maken dat het Nieuwe Testament de vervulling was van datgene wat God via zijn profeten en via diverse gebeurtenissen al had voorzegd in het Oude Testament.

In deze lezing zullen we een aantal schilderijen met voorstellingen uit de periode van Advent en Kerst bekijken en daarbij de vraag stellen: hoe heeft de kunstenaar het Kerstverhaal uitgebeeld en hoe heeft hij de betekenis ervan duidelijk gemaakt?

Kunst van Kerst

Foto: Op De Aanbidding van de Herders (foto) van Hugo van der Goes (1440-1482), een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven, is deze gebeurtenis inzichtelijk gemaakt. Vol verwondering rennen de veehoeders de stal binnen waar de kleine Christus ligt.

 

Beste mensen, 

Vanaf 29 november tot 29 mei 2018 zullen er foto’s van mij in de Kandelaar hangen. Omdat ik veel van de natuur houdt zullen dat dus meestal foto’s zijn die met de natuur en de omgeving te maken hebben. 
Misschien wissel ik tussentijds nog eens een foto , maar dat is van later zorg. Mocht u meer willen weten over de foto’s dan kunt u altijd contact met mij opnemen. 

Met vr. gr. Aiso Lycklama à Nijeholt
tel. 433238

reportage Kandelaar 12 2017

 

kerstmiddagOver enkele weken vieren we samen weer het kerstfeest.

De diaconie nodigt de ouderen uit onze gemeente van harte uit voor deze kerstviering, met aansluitend een broodmaaltijd.

Donderdag 21 december, om 15.00 uur in de Kandelaar.

U kunt zich opgeven bij:
Nita Bolhuis tel. 412088
of
Bea v.d. Ploeg tel. 431946
voor 17 december.

De Diaconie

 

 

 

 

dankjewelEr worden vanaf 1 december a.s. GEEN goederen en kleding meer ingezameld door de stichting.

De stichting blijft nog wel bestaan om bepaalde projecten in Polen te ondersteunen, b.v. een kindertehuis.
Het transport van kleding en goederen werd de laatste tijd te duur en met name naar de Oekraïne te ingewikkeld door allerlei douane voorschriften.
Heeft u goederen en schone kleding die u wilt schenken aan een goed doel denkt u dan eens aan de DORCAS winkel en de kledingbank MAXIMA in Winsum.
Inlichtingen hierover zijn te krijgen bij Marten Maring (0595-433043).

Graag wil ik namens het bestuur iedereen bedanken voor het doneren van goederen en kleding.
Speciale dank aan alle vrijwilligers voor hun jarenlange inzet.

Namens het bestuur,
Marten Maring.

Schoenmaatjes 2017

 

Voor de actie schoenmaatjes mochten we 23 gevulde schoenendozen ontvangen en nog een gift van € 29,00.

De dozen zijn naar een verzamelpunt in Kollum gebracht en gaan vandaar op reis naar de kinderen in het buitenland.
Namens Edukans en de kinderen, alle gevers een geefsters hartelijk dank.

De diaconie

17 november was het weer zover; Sirkelslag 2017.
Een gezellige grote groep kinderen waren weer van de partij voor de meest uiteenlopende opdrachten. Goed luisteren naar wat de opdracht was, veel rekenwerk voor de jury, knutselen, lekker kliederen met water, kegelen met bierflesjes en tennisballen, lawaai maken, lachen, gieren, brullen het was één groot feest.
Bij Sirkelslag kids waren er door heel Nederland 171 groepen en wij zijn op de 22ste plaats uitgekomen! dat is een heel goed resultaat voor al het keiharde werken wat we hebben gedaan.
Geniet van de foto's maar kijk wel uit want de waterspetters vliegen er vanaf.
Voor alle kinderen en organisatoren/leiding; bedankt voor deze gezellige avond.

Klik hier voor de foto's

IMG 20171117 203305

 

Agenda

Zoeken

Taizé - Dagtekst

  • ma. 11 december
    Paulus schreef: Wij hebben ons burgerrecht in de hemel, en van daar verwachten wij onze redder, de Heer Jezus Christus. Hij zal ons armzalig lichaam gelijk maken aan zijn verheerlijkt lichaam. (Fil 3:17—4:1)