Op zaterdag 7 april, een zonnig en warme voorjaarsmiddag, togen we met een groepje van 11 personen naar Pieterburen. Dhr. Wigbold Wieringa stond ons al op te wachten om een rondleiding te geven door ‘Domies Toen’. Door het koude voorjaar staken enkel wat (beroemde!) stinzenplanten hun kleurige bloemetjes boven de grond uit. Veel andere planten gaven nog weinig blijk van hun bestaan. Maar met dit warme weer zal dat gauw veranderen!

Een prachtige, dikke, rode beuk staat in het midden van de tuin, net als een kleurige zonnewijzer. En er zijn mindere werkplekken te bedenken dan die van de voormalige dominee, getuige ‘Domies Toenhoes’. De kelder van de ‘weem’ (pastorie), die jaren geleden in de tuin stond, is nog goed herkenbaar. Om de dorst te lessen, konden we buiten op het terras van de theeschenkerij van koffie, thee en zelfbereid lekkers genieten. Daarna namen we een kijkje in de Petruskerk; een bijzonder mooie kerk, met opvallend, prachtig houtsnijwerk. Ook herkenbaar voor ons, want ‘onze’ Jacobikerk vertoont kenmerken van dezelfde ontwerpers, Allert Meijer en Jan de Rijk. Ook hier in Pieterburen kwam de opdracht van de familie Alberda. Dhr. Wigbold Wieringa kon ons zeer veel vertellen over de tuin, de kerk, Pieterburen en de omgeving. Al met al een zeer informatieve en geslaagde middag!

Kijk hier voor de foto's van Jan Barelds en Margje Bouwman

05

kandelaar01Zoals U weet, heeft Lia Kuis met ingang van 1 juli ontslag genomen als beheerder van de Kandelaar om van haar pensioen te gaan genieten. Maar omdat ze nog de nodige vrije dagen heeft, stopt ze feitelijk op 9 mei. 

Als College van Kerkrentmeesters willen we dit natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Om die reden is het koffiedrinken na de dienst verplaatst van 13 naar 6 mei. Op zondag 6 mei willen we na afloop van de dienst afscheid van haar nemen.

We hopen, dat U als lid van onze gemeente daarbij aanwezig wilt zijn, om op die manier te laten merken, dat U waardeert, wat Lia in de afgelopen jaren heeft gedaan.

Onderwerp:    Koffieochtend
Leiding: mw. Janny Prins-Pestoor
Datum: donderdag 3 mei 2018
Aanvang: 10.00-12.00 uur
Locatie: De Kandelaar

Gedurende de zomermaanden worden er op elke eerste donderdag van de maand koffieochtenden georganiseerd. Zo kunnen we elkaar weer even ontmoeten en bijpraten, onder het genot van een kop koffie. Het is een informeel samenzijn, dus zo binnenwippen kan natuurlijk ook.
Van harte welkom

koffie

 

Dauwtrappen, een eeuwenoude traditie op Hemelvaartsdag!Dauwtrappen, een eeuwenoude traditie op Hemelvaartsdag! Maar voor dag en dauw willen wij er niet op uit trekken...

Wij wandelen deze ochtend om ‘gewoon’ samen te zijn, te genieten van de vroege ochtendgeluiden, het zwijgend samen wandelen of in het juist in gesprek zijn met elkaar ...

Rond 7.50u verzamelen we bij de ingang van De Kandelaar (kant Hoofdstraat-Oost), waarna we om 8.00u vertrekken voor een gezellige en ontspannende wandeling. In kleine groepjes maken we ronde van ruim drie kwartier. De route is verhard, dus ook voor rollators en wandelwagens goed begaanbaar. Bij terugkomst drinken we een kop koffie/thee en kunnen we vervolgens om 9.30u de kerkdienst bezoeken, waar ds. Y. de Groot voorgaat.

Opgave is niet nodig. Van harte welkom om mee te lopen deze 10e mei, Hemelvaartsdag.
En mocht het deze ochtend onverhoopt regenen, mag u ervan uitgaan dat de wandeling niet doorgaat.

Meer info?
Reinie Heerema tel.441151 of Margje Bouwman tel. 433252
Of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

dauwtrappen

 

 

Datum: 4 mei 2018
Tijd: 20.30 uur, na de Dodenherdenking
Plaats: Soosruimte boven De Kandelaar

Suite Française

Suite Française is gebaseerd op de gelijknamige roman van Irène Némirovsky, waarvan het handgeschreven manuscript pas 56 jaar nadat Irène werd afgevoerd naar Auschwitz werd ontdekt door haar dochters en alsnog werd uitgegeven.

film 4mei2018Frankrijk, 1940. Terwijl Lucile Angellier wacht op nieuws van haar man die krijgsgevangen is genomen, bereikt de oorlog het dorp waar ze met haar strenge schoonmoeder woont. Niet alleen Parijzenaren trekken het platteland binnen, ook een regiment Duitsers eist onderdak op. Lucile probeert Bruno von Falk, de knappe en verfijnde officier die bij hen in huis trekt, eerst te negeren. Langzaam maar zeker voelt ze zich echter steeds meer tot hem aangetrokken en raakt ze betrokken bij de tragische gevolgen van de oorlog.

 

 

liturgisch bloemschikken 2018 b

Met de boom des levens

Pasen is net voorbij. Het feest waar we de dood en opstanding van Jezus Christus vieren. Voortbordurend op de afgelopen weken, vieren we nu nogmaals de opstanding, het nieuw leven en het feit dat we mogen zijn wie we zijn. We zijn dankbaar dat Jezus gestorven is voor onze zonden:

Met de boom des levens, wegend op zijn rug.
Droeg de Here Jezus, Gode goede vrucht.
Kyrie eleison, wees met ons begaan.
Doe ons weer verijzen uit de dood vandaan.

De winter is net voorbij, als we naar buiten kijken zien we dat de natuur zich weer laat zien. Dit weekend eindelijk weer wat zomerse temperaturen. Bomen worden langzaam groen en ook de overige flora komt langzaamaan uit de duistere grond. Dat doet leven.
Dit is wat wij vandaag ook willen laten zien. Een schijnbaar dode tak wordt in leven gebracht door bloembollen, laurier en veren. Ook hierbij is het toch telkens weer een wonder dat er nieuw leven uit komt. Met de veren symboliseren we dat wij onze vleugels weer mogen uitslaan.

Onder de 'boom' zien wij een schaaltje met aarde, bedenkt met stenen. Hier zit zaad van groenten in. Ook dit komt tot leven en hóud ons daarnaast zelf ook in leven. Symbolisch staat dit op enkele bladen laurier, wat staat voor overwinning.

liturgisch bloemschikken 2018 a

 

Afgelopen week is aan de manager van het Ronald MC Donaldhuis in Groningen, Jolanda Kamphuis, het geld overhandigd van de Snert & Pannenkoeken actie. Ze waren blij verrast en erg dankbaar met dit mooie bedrag. Momenteel worden er 4 nieuwe kamers gerealiseerd en kunnen ze dit geld goed gebruiken. Iedereen die hier op welke manier dan ook een steentje aan heeft bijgedragen: enorm bedankt!

Groeten Miranda Bos - van der Molen

geld voor Ronald McDonald 2018

 

Zaterdag 24 maart was het weer tijd voor de traditionele snert en pannenkoeken actie. Dit jaar was de opbrengst bestemd voor het Ronald McDonald huis in Groningen.

Met dank aan de vele leveranciers van pannenkoeken en snert en hebben we weer ruim 100 personen voorzien van heerlijke pannenkoeken en voortreffelijke snert.

De keukenbrigade bestond weer uit jongeren die vanuit Provider zich de benen uit het lijf liepen om iedereen te voorzien van de bestellingen. En in de keuken werd er met grote lepels geroerd in de pannen snert en werd de magnetron keer op keer weer gevuld met pannenkoeken.

En dan was er uiteraard nog de afwashulp, de consumptie schenker en de kassier die aan het eind van de dag de opbrengst kon vaststellen op €561,15!!! Weer een geweldige opbrengst voor het Ronald McDonald huis.

Iedereen die op wat voor wijze heeft meegewerkt: Hartelijk dank!!!!

Foto's van de Snert- en Pannenkoekenactie (met dank aan Margriet Werkman)

20180324 123257

 

 

Agenda

Zoeken

Taizé - Dagtekst

  • vr. 27 april
    Paulus schreef: Wanneer wij met Christus zijn gestorven, geloven we dat we ook met hem zullen leven. (Rom 6:4-11)