Onderwerp:    Maaltijd voor Alleengaanden
Datum: woensdag 3 april 2019
Aanvang: 17.15 uur
Locatie: De Kandelaar
Kosten: € 5 p.p per maaltijd
Opgave: ca een week van tevoren bij: 
Nita Bolhuis tel. 412088 of Hermine Bos tel. 433512

vDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


samen etenEen maaltijd met andere alleengaanden – misschien iets voor u?

Het is al een traditie dat er op de eerste woensdag van september t/m april een maaltijd voor alleengaanden wordt aangeboden in de Kandelaar. Ook dit jaar bent u weer van harte welkom. Om 17.15 uur is de tafel gedekt en genieten we van een maaltijd die door vrijwilligers is bereid. We sluiten af met een kopje koffie en rond 18.30 uur keert iedereen weer huiswaarts.
Zelf koken is geen vereiste. Iedereen is van harte welkom!
Degenen die nog twijfelen kunnen natuurlijk ook eenmalig aanschuiven.

Iedereen is van harte welkom.

 

Onderwerp:    Christelijke Meditatiebijeenkomsten in de Jacobikerk
Leiding: ds. Lucas Tiesinga en Els Luurtsema
Datum: Maandag 25 maart 2019
Aanvang: 18.45 - 19.45 uur
Locatie: Jacobikerk
Voor wie: Gehele gemeente - jongeren en ouderen

In aansluiting op de meditatiebijeenkomsten van afgelopen jaren (in het voorjaar van 2011 mee begonnen) worden de bijeenkomsten in het seizoen 2018-2019 binnen het programma van vorming en toerusting voortgezet. Ds. Lucas Tiesinga en Els Luurtsema, die ervaring hebben met meditatie in groepen, zullen deze tweewekelijkse bijeenkomsten op de maandagavond begeleiden. De bijeenkomsten zijn van 18.45 tot 19.45 uur. Matjes, stoelen en meditatiekrukjes zijn aanwezig. Vanaf 18.45 uur draait er muziek. Van 19.00 tot 19.30 wordt er gemediteerd. Aansluitend wordt er eveneens naar muziek geluisterd.

Meditatie2


Meditatie in de christelijke traditie kun je omschrijven als het in stilte komen tot een aandachtige luisterhouding naar jezelf, de ander en God. Om deze luisterhouding te bevorderen wordt ter voorbereiding op de meditatie aandacht besteed aan lichaamshouding en ademhaling. De eigenlijke meditatie bestaat uit lezing, overweging en gebed. Een Bijbeltekst of andere tekst wordt voorgedragen en enkele malen herhaald. In stilte wordt de tekst persoonlijk doordacht. Er is ruimte voor stil gebed. De meditatie wordt afgesloten met enkele bijpassende woorden, een gedicht en het luisteren naar muziek. Na de meditatie vervolgt ieder zijn of haar eigen weg. De mogelijkheid is altijd aanwezig om vragen en ervaringen te delen met ds. Lucas Tiesinga of de andere aanwezigen. Iedereen is welkom - jong en oud!
Graag tot ziens!

ds. Lucas Tiesinga

Tekst bij de schikking van zondag 17 maart 2019: 

Het verhaal van de verheerlijking op de berg wil je raken. En Jezus gaat deze ontzettend moeilijke weg. Het valt niet mee om de berg te moeten beklimmen, het liefst zouden ook wij een weg kiezen met minder inspanning en weerstand. 

De 8 flessen worden deze keer geplaatst in de vorm van het Griekse kruis. Een kruis met 4 gelijke armen die elkaar in het midden snijden. De Griekse letter Chi heeft deze vorm. Het is de eerst letter van het woord Christus. In de flessen plaatsen we vroege voorjaarsbloemen, die ook tussen de sneeuwvlokken door bloeien, een hoopvolle bloem in een koude periode. Een uitbottende lentetak groeit in het midden van het kruis. 

Acht
Verbonden door de lijnen van het Griekse kruis
Verheerlijkt op de berg
Christus , een moeilijke weg te gaan
Een nieuw visioen op een nieuw begin.

2e zondag 40 dagentijd b

(met dank aan Anna Jager en Minke Lycklama á Nijeholt)

Biddag voor gewas en arbeid. Een dag die in het teken staat van een nieuw begin. Van bidden voor een goede toekomst. Om te bidden voor een goede oogst. Als we om ons heen kijken zien we dat de lente langzaam door komt, nieuw leven is in zicht. Het bloemstuk is in basis een donker stuk. Oud hout met mos op de takken. Dat biedt toch geen toekomst? Toch zitten er knoppen aan de takken en zien we onder het schijnbaar dode hout een groen hart.

In dit alles zien we 3 prachtige, verschillende bloemen. Deze verwijzen naar het verhaal Ruth. Jou Land is mijn land, uw God is mijn God. Ruth was een vreemde in een nieuw land. Een land wat ook weer in leven kwam na tijden van crisis. Om ons heen horen we geluiden dat buitenlanders hier niet welkom zijn. Doen zij er niet toe? Juist wel! Kijk hoe de verschillen mooi bij elkaar komen. Hoe de elkaar versterken en eigenlijk alleen nog maar mooier tot bloei komen. Het is gewoon een kwestie van elkaar de ruimte te geven. Deel dat wat je hebt.

IMG 9492 b

Onderwerp:    Boekbespreking: "Woestijnvaders" van Mattias Rouw
Leiding: Marina v.d. Ploeg
Datum: 26-03-2019
Aanvang: 19.45 uur
Locatie: Marina v.d. Ploeg, Ripperdadrift 65, Uithuizen
Voor wie: gehele gemeente, jongeren en ouderen

woestijnvaders boekbespreking 2018De fouten van een ander vallen snel op, maar voor de ander ben jij een ander

Oeps.
Bovenstaand citaat is van woestijnvader Mozes. Woestijnvaders zijn monniken die in de eerste eeuwen na Christus de woestijn introkken op zoek naar geloofsontwikkeling en wijsheid. In de woestijn komen ze tot mooie inzichten.
Wij hoeven niet de woestijn in om tot die inzichten te komen, wij mogen gewoon het boek lezen.

Dinsdagavond 26 maart bespreken we hoofdstuk 4 van het boek woestijnvaders.

 

Er zijn twee boeken beschikbaar, ze liggen op een tafel in de hal van de kerk.

 

poster Ruth 2019

 

De symboliek van de bloemschikking van de eerste zondag van de veertigdagentijd op 10 maart 2019.

Het thema is "solidariteit met de mensheid".

Wij gebruiken de kleur paars inhoudende: rouw, boete en ingetogenheid. 

De 8 glazen flessen in de cirkel worden gebruikt als symbool voor de aarde. Het getal 8 staat voor het begin van de nieuwe week. Het riet om de flessen staat voor buigzaamheid, meebewegen op het getij van het liturgische jaar. De flessen worden onderling verbonden door klimopranken die samen een krans van solidariteit met de mensen vormen. In de flessen staan paarse tulpen, de bloembladen van de tulpen staan open naar de Hemel.

Meditatieve tekst,

"Steeds weer anders, zo vertrouwd als Hij mij is, zo vreemd blijft Hij mij, ik volg Hem maar volgen kan ik Hem niet." 

In de kring verbonden door ranken van trouw voor een nieuw begin.

liturgische schikking 10 maart 2

(met dank aan Anna Jager en Minke Lycklama á Nijeholt)

paasmiddag2

Over een paar weken vieren we samen weer het paasfeest.

De diaconie wil alle ouderen uit onze gemeente van harte uitnodigen voor een paasviering met aansluitend een gezamenlijke broodmaaltijd.

Datum: Donderdagmiddag 4 april, aanvang 15.00 uur in de Kandelaar.

Opgeven: Voor zaterdag 30 maart bij Nita Bolhuis, telnr. 412088 of Bea van der Ploeg, telnr. 431946

Van harte welkom!

Agenda

Zoeken

Taizé - Dagtekst

20 maart 2019

  • wo. 20 maart
    Wij vertrouwen op Gods belofte en zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont. (2 Pe 3:8-18)