Op 26 april is een groep van 15 jongeren vertrokken naar Vanatori in Roemenië om daar een week lang de handen uit de mouwen te steken. Ze gingen daar diverse klussen doen in het voormalig kindertehuis, de basisschool en kleuterschool opfleuren met mooie muurschilderingen, hulppakketten uitdelen in het dorp, tassen met leuke spulletjes en knuffeltjes uitdelen aan de schoolkinderen en een nieuwe keuken bouwen bij een gezin dat altijd erg veel heeft geholpen in het kindertehuis.

6

autowas    wilhelmina

Voor de reis en al deze activiteiten was natuurlijk erg veel geld nodig, dit werd verkregen door o.a. de 24-uursmarathon 24One, de Zwarte Pietenactie, de Oliebollenactie, de Pepermuntactie, de BoCo-feest, de Snert- en pannenkoekenactie, 2x een autowasdag, de babysokje van Lies Piersma, de Statiegeldflessenactie, de Bloembollenactie en inzameling van oud ijzer. Verder werden er met het klussen veel geld binnengehaald door te strijken, schoonmaken, tuinklussen, taartbakken, oppassen, taxi rijden, ramenlappen enz.

Deelnemers:
Miranda vd Molen, Chris de Groot, Anna Bos, Martin Piersma, Sharona Kregel, Evelien vd Molen, Ronald Piersma, Marijke vd Molen, Nicole Piersma, Magriet Werkman, Hester Veenstra, Karin Bos, Jacob Jan Kooi, Ina Veenstra en Alida Toonstra.

05

 

Zaterdag 26 april

Het eerste bericht live uit Vanatori! We hebben een heel goede reis gehad. Alle vliegangsten zijn nu overwonnen en inmiddels hebben we ook allen een slaapplek gevonden. De eerste indrukken van Roemenië zijn goed, al lachend van het rijgedrag van de Roemenen aangekomen in het kindertehuis. Net een lekker maaltje gehad en nu maar even een eerste indruk opdoen van Vantori.

01

 

Zondag 27 april

Update! Ook in Roemenië is het zondag, dus vanochtend na het ontbijt eerst met z'n allen naar de kerk geweest. Een mooie toch over het heuvel landschap. Sommigen hadden wat moeite met de klim, maar het zorgde wel voor mooi plaatjes en vergezichten. Een keer wat anders dan als op de fiets naar de kerk! Van de dienst kregen we door het taalverschil niet zo veel mee helaas, maar door de liederen die ze zongen, kregen we toch een beetje mee. Aan het eind van de dienst hebben wij de gemeente hier nog toegezongen met het Onze Vader.

Vanmiddag hebben we de dozen die we van te voren op transport hadden gezet uitgezocht. Alle tasjes gevuld om uit te delen aan de kinderen, en nog meer goederen bekeken en bedacht aan wie we deze kunnen geven. Mooi werk!

Ondertussen heeft Martin de grasmaaier hier weer aan de praat gekregen, dus zijn we de hele dag al bezig met grasmaaien (het laatste stuk wordt nu nog gedaan). Ook heeft Martin nog een Roemeen met pech onderweg geholpen. Hij heeft zich dus niet verveeld.

Verder hebben we vandaag vooral genoten van het HEERLIJKE weer hier. Heeeel vervelend! De eerste kreeftjes lopen hier al rond. Na het avond eten met z'n allen nog even met de Billen bloot gegaan, een spel met stellingen over het leven. Het kan trouwens zijn dat een van de dames met een kitten terug komt. We hebben vandaag namelijk een geadopteerd, Lapte genaamd.

Morgen gaan we echt beginnen met onze werkzaamheden. Daarover later uiteraard meer!

05

 

Maandag 28 april

Update: De eerste klusdag is inmiddels bijna voorbij. Vanochtend in drie groepen uiteen gegaan. De mannen hebben een start gemaakt met de fundering van de keuken die geplaatst gaat worden. Eerst wat graaf werkzaamheden en later op de dag nog een beste lading hout gehaald. Ondertussen hebben een aantal wat klusjes in en om het kindertehuis gedaan, verven, wassen en wat graaf werkzaamheden. De overgebleven dames hebben een start gemaakt met de muurschildering op de basisschool. Hier was veel publiek bij van de kinderen. Morgen gaan we verder met de muurschildering en met de fundering van de keuken. Ook gaan we kijken of we nog wat kunnen betekenen voor de kleuterschool hier. Nu gaan we eerst de dag afsluiten om daarna nog een spelletje Weerwolven te doen! Tot morgen maar weer...

11

 

Dinsdag 29 april

Update: vandaag de tweede klusdag. De mannen zijn vanochtend vroeg vertrokken om verder te gaan met de fundering van de keuken. De bekisting moest geplaatst worden om later het cement te kunnen storten. Hard werken, maar ook mooi werk! Gestaag zagen we het resultaat vorderen. Ondertussen ook een aantal keren mogen ervaren hoe de Roemenen hun goederen vervoeren. JJ en Ronald gingen met paard en wagen het cement halen en even later kwam er nog iemand met een auto aan met daarachter het beton net. Niet op een kar o.i.d. maar gewoon vast aan de trekhaak. Scheelt een hoop gedoe!

Ondertussen is er uiteraard ook hard gewerkt op de basisschool. De muurschildering is bijna af en wordt erg mooi! Morgen gaan we verder met de afwerking.

Ook rondom het kindertehuis hebben we nog weer een aantal klusjes gedaan. Zo is er geverfd, gepoetst en geboend.

We hebben het allemaal nog erg naar ons zin hier! Sowieso genieten we erg van de zon, maar ook het harde werken geeft veel voldoening. Soms is het nog wel even wennen hoe de Roemenen iets aanpakken, maar ach, dat heeft ook wel weer wat!

1469907 10152056979721190 6

 

Woensdag 30 april

We zijn alweer halverwege onze week in Vanatori. De klussen schiet mooi op. De muurschilderingen op de basisschool zijn af, hier mogen we erg trots op zijn want ze zijn erg mooi geworden! (Al zeggen we het zelf). Ook is er een start gemaakt met een muurschildering op de kleuterschool.

Vandaag hebben we ook de kinderen verrast met een tasje met hierin een knuffel, een jojo, stiften en nog veel meer leuke dingen. De allerkleinsten hebben een knuffel gekregen en de docenten hebben ook een tasje gekregen met leuke spulletjes. Waaronder krijt voor het schoolbord. Dit omdat ze dit zelf moeten kopen. Het was erg mooi om dit te doen, de reacties van de kinderen waren hartverwarmend. Dat doet echt wat met je. Enkele tranen hebben er gevloeid, zo mooi. Verder weet ik eigenlijk niet goed hoe ik het moet omschrijven. Iets wat jezelf moet mee maken.

Ook hebben we vandaag klusjes in en om het tehuis gedaan. De schotels moesten namelijk verplaatst worden. Deze taak hebben Martin en JJ op zich genomen. Klaske, Conny en de kinderen kunnen nu weer tv kijken.

Verder hebben we uiteraard weer genoten van het mooie weer! Conny wilde graag een spel met ons doen, iets wat zeer verfrissend was (zie foto's)

Het diner van vandaag was trouwens verrassend lekker. Echt Roemeens! Kool gevuld met rijst. Deze was er ook in de variant met druivenblad.

Morgen gaan we verder met de keuken, de muurschildering op de kleuterschool en gaan we hulp pakketten uitdelen.

43

 

Donderdag 1 mei

En alweer is er een zonnige werkdag voorbij hier in Vanatori!

De mannen zijn vandaag begonnen met het metselen van de keuken. Hard werken, maar de moeite meer dan waard. De muren staan er nu. Morgen gaan we weer verder, waarschijnlijk dan bezig met het dak. Maar dat is nog een beetje onduidelijk.

Sharona en Nicole hebben vanochtend de laatste hand gelegd aan de muurschildering op de kleuterschool. Ook deze zijn erg mooi geworden!

Verder zijn er vandaag de nodige boodschappen gedaan om vanavond een leuk feestje te houden ter ere van de 19e verjaardag van Marijke!

Vanmiddag heeft een deel van de groep hulppakketten uitgedeeld hier in de buurt. Dit was erg indrukwekkend. Pas dan besef je hoe erg de armoede hier bij sommige mensen is. Ook dit valt niet in woorden te beschrijven (zoals met de kinderen gisteren), maar is iets wat je moet ervaren. Morgen gaan we weer hulppakketten uitdelen.

Vanavond hebben we gezellig met z'n allen, als een grote familie, aan een grote tafel gegeten. Gezellig versierd met ballonnen en vlaggetjes.

13

 

Vrijdag 2 mei

Vandaag alweer de laatste klus en doe dag. De update doen we in twee delen. Dit deel gaat over de hulppakketten die we vandaag hebben uitgedeeld. Later komt er nog een update over de keuken.

Vanochtend met de helft van de groep met Klaske vertrokken naar een dorp hier in de buurt. Daar hebben meerdere pakketten ingedeeld. Zeer indrukwekkend om te zien hoe sommige mensen, of zelfs meerdere families, wonen. Huisjes die nog van ellende in elkaar staat en die waarschijnlijk na een dikke regenbui zo in elkaar zakken. Klaske had ook vele heftige verhalen over de gezinnen. Hoe de gezinssituaties zijn en wat er allemaal heeft plaats gevonden. Als je zulke verhalen hoort, dan wil je gewoon mee doen hier. Dan is een week te kort, maar een jaar waarschijnlijk ook. Door dit nu met eigen ogen te zien, ga je pas beseffen hoe goed wij het met elkaar hebben!

Dit geeft een heel dubbel en moeilijk te beschrijven gevoel.

Wat enigszins nog wat troost gaf waren de mooie vergezichten die we onderweg zagen. Want het moet gezegd worden, Roemenië is een prachtig land!

19

 

Zaterdag 3 mei

Vandaag met de hele groep naar Iasi geweest. Een groot contrast met wat we de rest van de week allemaal gezien hebben! Grote gebouwen, prachtige kerken en een winkelcentrum waar je U tegen zegt. Je voelt haast schuldig wanneer je daar iets koopt. Maar goed, toch heeft menig een een leuk kledingstuk gekocht.

Als afsluiter van deze geweldig mooie week met de hele groep en met Klaske en Conny en de kinderen gezamenlijk gegeten. Hier zijn een aantal mooie woorden naar elkaar gesproken. Ook kwam er nog een juf van de basisschool met een heerlijke cake!

Aan de ene kant is het fijn dat we morgen weer naar huis mogen, maar aan de andere kant zouden we hier nog heel veel willen en kunnen doen. Maar goed, hèt is zoals het is.

Nu tijd om hier af te sluiten, nog snel de laatste klusjes te doen en vanacht dan HEEL vroeg uit de veren...

Nog even hèt eindresultaat van de keuken. We staan er iets wat voor maar verder is het denk ik wel goed te zien! Mooi met z'n allen door alle acties dit mogelijk kunnen maken! Maar natuurlijk ook alle lof voor JJ, Martin en Ronald die hier deze week hard aan gewerkt hebben!

22.1

 

Zondag 4 mei

Marijke: Afscheid genomen van Klaske, Conny en de jongeren. Ik ga ze missen ♡

Nu maar gauw het vliegtuig in en weer richting huis!

Evelien: En we zijn weer in Nederland. Maar het liefst ga ik meteen weer terug naar Roemenië. Super leuke tijd gehad! Maar ook heel heftig om te zien hoe mensen daar leven. We mogen trots zijn op het eindresultaat van de keuken en de muurschildering!

JJ: Het avontuur naar Roemenie zit er weer op. We zijn veilig en wel geland op schiphol. En daar stond een ontvangstcomité klaar om ons weer op te halen. Na nog een korte stop in Joure zijn dan allemaal weer veilig en wel thuis aangekomen. We kunnen terugkijken op een geweldige week en dank aan iedereen die zich heeft ingezet om dit allemaal mogelijk te maken!!!

Ina: Weer terug van een zeer indrukwekkende, maar vooral ook een enorm gezellige werk reis naar Roemenië. We hebben gelachen en gehuild samen. Wat ben ik enorm trots op deze groep geweldige mensen. Ieder met z'n eigen talent. Dit was voor mij een reis die ik nooit meer vergeet. Bedankt lieve mensen. Het kon niet beter.

12

Kijk hier voor het foto-verslag

Naar boven

 

 

Agenda

Zoeken

Taizé - Dagtekst

22 mei 2019

  • wo. 22 mei
    Maak de weg van de Heer gereed, maak recht zijn paden! (Mc 1:1-8)